Mekanisk rengöring används så långt det är möjligt. VBK förordar att du som medlem införskaffar en rotborste om du inte redan har en sådan, använder en ”bilborste" med anslutning för vattenslang eller använder egen eller båtklubbens högtryckstvätt vid rengöring av båten. Det mesta av smutsen går bort utan rengöringsmedel. Om du behöver använda något medel vid rengöring så är ett miljövänligt schampo eller ett lösningsmedel som avdunstar (som t.ex T-sprit) att föredra. Petroleumbaserat avfettningsmedel och liknande rengöringsmedel undviker du så långt det är möjligt. Användning av miljövänliga biologisk nedbrytbara produkter skall eftersträvas. Tänk även på att hålla ned mängden rengöringsmedel du använder så mycket du kan.

Det är helt i sin ordning att spola av båten med vattenslang eller tvätta med svamp/borste när den ligger i vattnet men användning av rengöringsprodukter sker enbart när båten ligger på land.

Diskning

Diskvatten får inte släppas ut i sjön eftersom diskmedel innehåller många olika kemikalier, varav en del är skadliga för miljön. Mekanisk rengöring med rotborste eller sand är att föredra eller om möjligt, ta disken med dig hem. Om du är ute en längre tid och måste diska, använd ett miljövänligt biologiskt nedbrytbart diskmedel som du finner hos ditt apotek eller i din båt-/friluftsbutik. Det finns även miljövänligt biologiskt nedbrytbar tvål och schampo.

senaste nytt