Genom att tänka igenom några saker i förebyggande syfte så kan många problem undvikas.
Mobiltelefon
Tag alltid med dig en laddad mobiltelefon så att du kan ringa efter hjälp och om du har ström i båten även en laddare (och eventuell adapter). Om din båt saknar strömuttag så kan en powerbank vara en bra idé så att du kan ladda batteriet på din mobiltelefon om laddningen skulle vara för låg när du behöver din telefon. Även ett genomskinligt vattentätt skyddsfodral till din telefon kan vara till nytta när du är ute på sjön.
Bensinångor och gasol
Tänk på att bensinångor och gasol är tyngre än luft och lägger sig därför i botten av din båt. Om det blir tillräckligt med bensinångor eller gasol och det sedan kommer en gnista (tändstiften på din motor kan räcka) så kan din båt utvecklas till ett eldklot. Tänk av denna anledning på att aldrig fylla på bensin när din lösa bensintank står ombord och se till att ha fräscha bränsle- och gasolslangar, täta alltid bränsleläckage även om det bara är några droppar. Om du har inombordare, använd din motorrumsfläkt några minuter innan du startar (oavsett om du precis tankat eller ej), särskilt vid varmt väder. Sommaren 2018 när det var 30 grader ute så var det två båtar i vårt sjösystem som brann upp under färd. Som tur var kom alla undan i blotta förskräckelsen och med hälsan i behåll.
Undsättning
Sjöräddningen finns ej i vårt sjösystem. Däremot kan man få hjälp av räddningstjänsten/sjöfartsverket genom att ringa 112 (tänk på att de enbart kommer till din undsättning vid en nödsituation, dvs enbart vid fara för liv). För de som har båten försäkrad i t.ex Svenska sjö, Länsförsäkringar eller Svedea så har man tillgång till Sjöassistans som kan komma till ens undsättning. En annan möjlighet är att gå med i Facebookgruppen "Båtliv Kinda kanal sjösystem” och be snällt om hjälp där. Denna grupp har nu passerat 500 medlemmar som alla rör sig i Kinda kanal sjösystem. Flera medlemmar har redan skickat "nödrop" i gruppen och fått hjälp inom närtid (tappad propeller och motorstopp).
Brandsläckare
Ha alltid en pulversläckare ombord och skaka på den rejält någon gång per år så att inte pulvret klumpar ihop sig längst ned i släckaren (om pulvret klumpar sig så kanske inte släckaren fungerar när du behöver den).
Flytväst
Använd flytväst. Även om du är en god simmare så kan du faktisk ramla och slå i huvudet i samband med att du faller i vattnet. Idag finns det så fina flytvästar och även uppblåsbara sådana så det finns inga utseendemässiga eller praktiska skäl att avstå ifrån flytväst. Tänk på att en uppblåsbar flytväst måste underhållas cirka vart femte år för att du ska kunna lita på att den fungerar när du behöver den.
Alkohol
Det är numera olagligt att framföra en båt onykter. Det är trevligt att ibland ta ett glas när man är på sjön men gör det när du ligger förtöjd vid land eller en ö och kör inte med båten innan du är nykter igen.
Verktyg och underhåll
Verktyg, extra säkringar, reservpropeller och startkablar kan vara bra att ha ombord. Med en tång kan du bocka till bladen på propellern om du gått på grund och övriga verktyg till din motor kan också vara bra att ha tillhands. Se till att du har ett fräscht startbatteri, en generator som fungerar och en växelvajer, styrvajer och tändstift i bra skick. Extra tändstift och en tändstiftsnyckel om motorn blivit sur eller om stiften blivit sotiga. Se även "En säker båt" i listen till vänster.
Navigation
Bästa sättet att undvika att gå på grund är att skaffa ett sjökort eller en elektronisk plotter (elektroniskt sjökort finns numera för vårt sjösystem) och att lära sig att navigera. Farledens riktning är i riktning mot Hycklinge (söderut) i hela Kinda kanal sjösystem, vilket innebär grön prick på höger/styrbord sida när du åker söderut. Jag själv fick för mig något annat i börjar av denna säsong vilket ledde till en knölig propeller.
Övrig utrustning
Första förband och en reservdunk med bränsle är bra att ha så att du alltid åtminstone kan ta dig in till fastlandet. Fem liter räcker långt i vårt sjösystem. En bra paddel är också bra att ha till hands vid motorproblem och en kniv om något trasslat in sig i propellern. Se även "Båtutrustning" i listen till vänster.
Nödstopp/dödmansgrepp
Om du har dödmansgrepp/nödstopp på din båt med en tillhörande snodd att ha runt handleden, använd denna när du är ute och åker ensam, åtminstone när det går vågor. Om du inte använder nödstoppet och trillar ur båten när du har styrutslag kan båten köra i en cirkel runt dig tills bränslet är slut, vilket innebär att du inte kan simma därifrån utan att bli påkörd av båten/bli skadad av propellern. I bästa fall åker båten enbart ifrån dig och fortsätter rakt fram. Det finns de som har drunknat på detta sätt.
Utbilda andra i att hantera båten
Alla båtmotorer och båtar har små egenheter (inte minst äldre förgasarmotorer) som gör att man måste känna dem väl och kunna några knep för att exempelvis kunna starta motorn. Om du som normalt kör båten skulle bli sjuk hamnar ni i en mycket otrevlig situation om du är ensam om att kunna hantera båten. Lär därför alltid din partner, kompis, tonåringar etc. som du ofta är ute med att hantera din båt.
Lanternor och signalhorn
Se till att ha fungerande lanternor och signalhorn på din båt (om det finns monterat). Använd alltid lanternor när du kör i mörker och tänd dem på natten om du ligger i natthamn nära en farled eller någonstans där folk brukar köra. Ett fungerande signalhorn kan vara bra att ha för att påkalla uppmärksamhet vid en nödsituation.